Elev

Stop Madspild er et projektforløb, der giver dig mulighed for at arbejde som journalist med et emne, som påvirker dine venner og nærmeste familie, samfundets økonomi og en lang række politiske områder – samt det globale klima. Det er altså et vigtigt emne, hvor ganske små ændringer i den måde, vi bruger vores fødevarer på, kan gøre en kæmpe forskel på verdensplan.

Vi vil ikke fortælle dig, hvad du skal synes om madspild, men vi vil gerne have, at du undersøger sagen, og fortæller andre om de ting, som du finder frem til. På den måde kan vi alle blive klogere – og det er i virkeligheden også det, som journalistik handler om.

Brug hjemmesiden og www.stopspildafmad.dk/madspildital.html når du skal finde frem til oplysninger og inspiration til mulige historier – og brug de journalistiske værktøjshæfter og vejledning fra din lærer, når du skal fortælle og formidle det, som du har fundet frem til.

Som alle andre journalister lærer du at arbejde i en redaktion, hvor man skal hjælpe hinanden, lytte til hinanden – og lære af hinandens gode råd og kritik. Det er også vigtigt, at huske, at de bedste historier samles ind i ’marken’, når man har lavet en grundig research. Det betyder, at du skal ringe til folk og lave aftaler om interviews, og at du skal ud i verden og spørge mennesker om ting, som de ved eller har oplevet. Det kan godt alt sammen virke lidt overvældende, men det er helt naturligt. Der er kun én vej: Bare spring ud i det. Det er grænsoverskridende – men også sjovt.

I klassen må I selv finde ud af, hvilke typer medier, som I vil lave produktioner til. Det er selvfølgelig langt det letteste at lave skriftlig journalistik i form af artikler til aviser, magasiner eller blogs. Men har I udstyr og teknisk mod på det, kan I også vælge at lave radio- eller TV-indslag. Snak med jeres lærer om, hvordan I får fordelt jer i redaktionsgrupper, som tager sig af forskellige områder af temaet madspild – og om hvilke typer af medieproduktioner, som det kan lade sig gøre at lave.

Vi vil meget gerne have tilsendt de medieproduktioner, som I laver. Når det er muligt vil vi også kunne hjælpe jer med at tage kontakt til aviser, radio- og TV-stationer, som måske vil offentliggøre jeres arbejde.